kati interview

От кога конете са твоя страст и как  реши да отдадеш живота си на конете и ездата?

Първият ми опит с ездата беше през 2009 г. Тогава за пръв път се качих на кон. Винаги съм изпитвала респект към конете и съм ги смятала за величествени животни, но когато се докоснах истински до тях и опознах тяхната психология и природа вече нищо не можеше да ме отдели от тях. Те промениха живота ми, ценностната ми система и светогледа ми. Първият ни кон  -  Орка, беше моят учител във всичко, и в ездата и в общуването с тези великолепни създания. Тя беше малко конче, едва на годинка и няколко месеца и тепърва трябваше да се обучава, и имаше още години да расте преди да мога да я яздя, но точно това ме грабна. Казах си, че това е идеална възможност да създам връзка с нея, от А до Я. Учихме се една от друга и с годините създадохме връзка, която нищо не може да промени. Първоначално тя ме прие като нейно приятелче, после станахме истински партньори в ездата, а сега споделяме и живота си заедно в ранчото.

Кога и как се зароди идеята да създадете Ранчо Синята Планина?

С Милен създадохме Ранчо Синята Планина през април 2017 г., но то беше в главите ни много години преди това. Идеята да създадем ранчото се зароди скоро след като вече имахме коне, но ни отне известно време докато намерим подходящото място където да построим нашия и техния дом. Искахме да живеем заедно с нашите коне и да прекарваме всяка минута с тях. После постепенно осъзнахме, че не бихме искали да правим нищо друго освен да работим с конете и да яздим. Изживявайки тези прекрасни мигове с конете ние си казахме, че би било чудесно повече хора да се докоснат до тази магия. Така създадохме и ранчото, място където всеки, който обича конете и ездата да се наслаждава на красотата на природата, докато се учи да язди и общува с конете. Искахме то да е място където хората, които обичат конете и ездата, да се чувстват като у дама си. Да се наслаждават на всеки миг прекаран с конете и сред природата, да забравят за всичките си проблеми и грижи, и да не искат да си тръгнат.    Ранчото е място, което създава прекрасни изживявания и оставя незабравими спомени за всеки, който е успял да се докосне до неговата магия. Мисля, че мисията ни е изпълнена и мечтата ни реализирана. Точно това осмисля всеки един наш ден.

Какво е основното от което биха могли да се възползват хората, които ще посетят вашето ранчо?

Ние помагаме на хората да се научат да яздят свободно, без страхове и ограничения. За нас добрият ездач е единствено този, който не просто има добър баланс на коня, а този който добре познава историята на конете и тяхната психология. Ние учим нашите клиенти на всичко, което сме научили през годините. Нашите клиенти могат да прекарват време с конете не само на езда, но и на пасището в тяхната среда и така научават за взаимоотношенията на конете в стадото. Те знаят как да си хванат коня сами, да се погрижат за него и да го оседлаят. Те знаят колко е важно партньорството с коня по време на ездата и това да бъдеш добър лидер, на когото конят се доверява безпрекословно.  За нас това е най-безценното нещо, да можеш да общуваш с конете и да яздиш в синхрон с тях на свобода сред прекрасната природа.

С какви клиенти основно работите и има ли значение възраст та за ездата?

Нашите клиенти са хора, които обичат животните и в частност конете. Те са авантюристи и обичат да прекарват всяка една свободна минута извън шума на града, на чист въздух сред природата. Това са хора със свободолюбив дух, хора, които знаят, откъде сме произлезли и къде е нашето място. За тях конете не са средство, те са партньори, те са учители в ездата и в много други отношения. За нашите клиенти ездата е удоволствие, но общуването с конете и грижата за тях е още по-голямо удоволствие. Те са отдадени на това да стават по-добри в ездата и да разбират по-добре природата на коня и как по-пълноценно да общуват с него. Работим както с възрастни, така и с деца. За ездата няма възрастови ограничения. Ние сме учили на езда много малки деца и възрастни хора в пенсионна възраст. Постигали сме добри резултати и в двете крайности. Изисква се само да обичаш конете и да си последователен.


С какво вашия подход в работата с конете и хората е по-различен от този на другите в бранша?

Според мен това, което ни отличава е, че ние възприемаме конете като наши партньори и част от голямото ни семейство. За нас те не са средство. Същото важи и за нашите клиенти. Всеки наш лоялен клиент е като част от Ранчо Синята Планина и ние градим общност от хора, които имат сходно отношение към конете, ездата и светоглед.

Какво трябва да знаят хората, които решат да пробват да яздят и искат да станат добри ездачи?

За да станеш добър ездач на първо място трябва да обичаш конете. Няма как да си в добър тандем с някой ако не го уважаваш, разбираш и цениш. Ездата е партньорска рабата и добрия ездач трябва добре да познава партньора си, неговите страхове и бариери, възможности и ограничения.   Ние обичаме да казваме, че добия ездач познава коня както себе си. Това се превърна и в наше мото през годините. Добрия ездач никога не поема излишен риск, защото неговата сигурност и тази на коня са на първо място. Друга основна предпоставка за да си добър в каквото и да е, е да бъдеш търпелив и последователен в процеса на обучение.  

Има ли хора, които не биха могли да се научат да яздят или не би им бил полезен вашия подход в обучението по езда?

Не биха се научили да яздят добре хората за които ездата е просто запълване на свободното време и проява на любопитство. Ездата става все по-популярна през последните години и все повече хора искат да пробват какво е. Но, ако просто се качваш на кон от време на време за разнообразие, няма как да си добър ездач. Както във всичко друго и тук се изисква страст и отдаденост, иначе си просто турист, който се е повозил на кон. Нашият подход е съвсем различен и ние сме по-скоро полезни на хората, за които конете и ездата са нещо много повече от просто разходка в гората. Според нас това дори крие по-голям риск от оправдания.

Можеш ли да ни разкажеш повече за подхода ви в обучението по езда?

Ние започваме от А и Б. Първо ще обясним що е то кон и какво можеш да очакваш от общуването с тези животни и от ездата. Даваме на хората възможност да се запознаят с коня преди да ги качим по конете, като им разказваме за неговия темперамент, опит и неговата история. Имаме строго индивидуален подход за всеки клиент. Всеки напредва различно и ние не пришпорваме нещата излишно, тъй като това носи рискове. Общо подхода ни в обучението по езда е последователен и започва с основен седеж и баланс, където използваме доста добре разработена методология. Постепенно преминаваме към самостоятелно управление, езда навън в тръс и галоп, но междувременно учим ездачите на сливане с коня, свобода в общуването и познаване на природата и предвиждане на ситуации.

Колко време отнема да станеш добър ездач?

Много е индивидуално и освен това винаги има какво да учим докато сме на коня. Ездата е сложно взаимодействие между човека, коня и заобикалящата ги среда и понякога има доста неизвестни. Затова, колкото и добър ездач да си, не трябва да забравяш, че си само част от уравнението. Опита естествено идва с практиката и колкото повече, толкова по-добре. Но ако човек наистина има желание да се научи и е последователен средно между 20 и 40 часа може да придобие едни добри базисни умения по езда.

Искам да стана клиент на ранчото и да се науча да яздя, какво трябва да направя?

Можеш да се запознаеш с услугите и обученията които предлагаме ето >>ТУК>>.
Ако вече сме ти вдъхнали доверие и ти е допаднала нашата философия и метод на работа просто ни се обади да се уговорим за твоето първо посещение в Ранчо Синята Планина, така ще се запознаем и съставим план за твоето приключение езда сред природата.

Не знам дали ездата е за мен, но бих искал да пробвам. Мога ли да дойда просто на разходка, да разгледам и евентуално да се кача да пояздя?

Разбира се! Ще се радваме да ни посетиш на място в ранчото, да усетиш атмосферата, да се запознаеш с нас и конете и разбереш дали ездата е твоето нещо. За целта е необходимо предварително да се свържеш с нас по телефон за да планираме нашата среща и организираме обучението ти по езда.

>>Свържи се с нас<<