17 Интересни факта за конете (Част 1)

Създадена на Сряда, 08 Март 2023

01

17 Интересни факта за конете (Част 1)

1.    Конете трябва постоянно да ядат.

Те не случайно прекарват по 16-18 ч. пасейки. Техния стомах е така устроен, че винаги трябва да има нещо в него и той да работи ефективно. Да не яде нищо няколко часа вече би могло да създаде лек стомашен дискомфорт

на коня, но дългите периоди без храна със сигурност в един момент причиняват стомашни проблеми на коня.

Причината за това е стомашната киселина предназначена да преработи храната, която започва да дразни стомашната лигавица. Това е и причината язвата на стомаха и гастрита да са сред често съпътстващите здравни проблеми при състезателните и работните коне. Затова трябва да имаме това предвид и да предоставяме на конете периодична почивка за отдих и храна.

2.    Конете произвеждат по 40 литра слюнка дневно, необходима им за храносмилането.

Това е 40 пъти повече от човека. За целта те трябва да изпиват по 23-40 литра вода дневно в зависимост от атмосферните условия и вида на храната която консумират те пият повече или по-малко вода. Слюнката не само помага при преглъщането, но и действа като буфер за противодействие на киселините в стомаха.

3.    Средният кон тежи около 500 кг., точно така половин тон!

Но много коне тежат повече или по-малко от това. Впрегатните коне, например, могат да тежат средно почти един тон. Малките кончета тежат около 10% от теглото на майката при раждането и после много бърза наддават на тегло качвайки от 0.5 до 1.4 кг дневно.

02

4.    Конете не могат да повръщат или да се оригват.

Докато повечето гръбначни животни могат да повръщат, конете са загубили тази способност с течение на времето. Те имат много силен мускулен пръстен, наречен сърдечен сфинктер на входа на стомаха им. Тази структура гарантира, че всяка храна, която влезе в стомаха, не може да се върне обратно.
Нещо повече, рефлексът на повръщане е много слаб при конете. Те също са физически неспособни да притиснат стомасите си с коремните си мускули, за да принудят храната да се върне обратно в хранопровода. Тъй като те не могат да изхвърлят токсините от телата си, трябва много да внимаваме с какво ги храним. Уверете се, че сте запознати с това какво могат и какво не могат да ядат конете.

5.    Средната продължителност на живота на конете е 25-30 години.

Тъй като грижите за конете и ветеринарната медицина се подобряват, домашните коне живеят по-дълго и по-здравословно. Въпреки че генетиката, храненето и факторите на околната среда все още ограничават максималната възраст, която един кон може да достигне. Като цяло понитата са склонни да живеят по-дълго и много от тях живеят над 40 години. Някои породи коне също имат по-висока от средната продължителност на живота, като породите Haflinger, Appaloosa, исландски кон, куотър хорс и арабски породи.

03

6.    Конете имат почти 360-градусов зрителен обхват.

Поради позицията на очите си, конете могат да виждат около 350 градуса около себе си. Това е почти четири пъти нашия зрителен обхват! Конете обаче виждат света много по-различно от нас. Те могат да виждат само 55 до 65 градуса с двете очи; останалата част от зрението им (190-230 градуса) е монокулярно. Това означава, че тяхното възприятие за дълбочина и способността им да виждат детайли са доста лоши. От друга страна, конете са изключително добри в откриването на движение, поради което са оцелели милиони години. Веднага щом хищник попадне в техния зрителен обсег, те могат да избягат незабавно. Но тъй като не могат ясно да различат движещи се форми в периферното си зрение, конете ще се уплашат от почти всяко внезапно движение. Това се дължи на разположението на очите им отстрани на главата. Те обаче имат две слепи петна – едната точно зад тях, а другата точно пред главата им. Това означава, че те не могат да видят тревата, която пасат, или моркова, който им подавате! Вместо това те ще движат главата си или ще използват своите подвижни и чувствителни устни, мустаци и обоняние, за да разберат какво е пред тях.

7.    Конете са опитомени за първи път преди около 6000 години.

Те всъщност са опитомени доста късно в сравнение с други животни като кучето (15 000 години преди настоящето).
Според генетично проучване от 2012 г. събитието се е случило на различни места в западните евразийски степи. Днес ние познаваме тези територии като югозападна Русия, низините на Украйна и западен Казахстан.

8.    Конете могат да спят както легнали, така и прави.

Те имат уникална адаптация за оцеляване, наречена апарат за оставане, която им позволява напълно да се отпуснат и да спят изправени. Състои се от поредица от сухожилия и връзки, които свързват колената със скакателната става и ги фиксират на място. Това е причината, поради която конете не могат да движат коленете си отделно от скакателните стави. Смисълът на тази специална способност е да даде възможност на конете да бягат при първите признаци на опасност. Въпреки това, те все още трябва да лежат за кратки периоди от време, за да постигнат дълбок сън и да завършат своя цикъл на сън. В интерес на истината конете не могат да лежат твърде дълго, тъй като това би натоварило ненужно костите и вътрешните им органи.

04